Τοποθεσία

Πυθαγόρειο

“ Η γενέτειρα του διάσημου αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα ”

Το Πυθαγόρειο είναι χωριό χτισμένο στην αρχαία πόλη της Σάμου, στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Βρίσκεται στα νότια της πόλης της Σάμου, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων απ’ αυτήν, στην πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού. Το όνομα του οικισμού μέχρι το 1955 ήταν Τηγάνι, οπότε μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειο προς τιμή του τοπικά γεννημένου μαθηματικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα, το άγαλμα του οποίου δεσπόζει στο σημερινό λιμάνι απεικονίζοντας το περίφημο θεώρημα του.

Στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία που ξεφυτρώνουν παντού στις γραφικές πλατείες και τα στενά σοκάκια μπορείτε να γευτείτε και να απολαύσετε την ντόπια κουζίνα με την συνοδεία ωραίων μεζέδων που θυμίζουν στον επισκέπτη την γειτνίαση του νησιού με την Μικρά Ασία. Φυσικά, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι εξασφαλισμένες εδώ, ιδιαίτερα για τους νέους που θα βρουν πολλά στέκια με μοντέρνα, αλλά και παραδοσιακή μουσική. Η αγορά της κωμόπολης προσφέρει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο επισκέπτης.

Η ύπαρξη αξιόλογων μουσείων, η διοργάνωση πολλών εκθέσεων (Ζωγραφικής, Φωτογραφίας κλπ), κυρίως τη θερινή περίοδο, όπως επίσης και Διεθνών Συνεδρίων, διαλέξεων διεθνούς ακτινοβολίας (Φιλοσοφίας, Επιστημών, Τεχνών, Νέων τεχνολογιών, Αρχαιολογίας κλπ) και η οργάνωση Φεστιβάλ (Θεάτρου, Μουσικής κλπ) αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά στο Πυθαγόρειο βρίσκονται τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα του νησιού, όπως το Ευπαλίνειο όρυγμα, το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη και το Αρχαιολογικό μουσείο. Περίπου 8 χιλιόμετρα δυτικά του Πυθαγορείου μπορείτε να επισκεφθείτε το Ηραίον της Σάμου, έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, με ιερά αφιερωμένα στην αρχαία θεά Ήρα.

Photo Gallery

Σάμος

“ Ένας μυστικός παράδεισος για να ανακαλύψετε ”

Αν ενδιαφέρεστε να εξερευνήσετε τη φύση και την ιστορία, το νησί της Σάμου αποτελεί την ιδανική επιλογή για τις διακοπές σας. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, βρισκόμενο σε πολύ κοντινή απόσταση από την τουρκική ακτή. Θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε πολλά από τα όμορφα μέρη, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα της Σάμου, το Βαθύ και άλλα γραφικά και παραδοσιακά χωριά, όπως οι Μανωλάτες, οι Βουρλιώτες και ο Πλάτανος, γνωστά για την παραγωγή κρασιού, το κοσμοπολίτικο Πυθαγόρειο, το Κοκκάρι, το Ηραίον και πολλά άλλα.

Η Σάμος είναι η γενέτειρα του Έλληνα φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, από τον οποίο πήρε το όνομα του το Πυθαγόρειο θεώρημα, του φιλόσοφου Επίκουρου και του αστρονόμου Αρίσταρχου του Σάμιου, του πρώτου επιστήμονα που πρότεινε ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η θεά Ήρα γεννήθηκε επίσης στη Σάμο.

Ανακαλύψτε το συνδυασμό των καταπράσινων τοπίων με τις εκπληκτικές παραλίες, με τα καθαρά και τιρκουάζ νερά και τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά μνημεία. Γευτείτε τις παραδοσιακές νοστιμιές του νησιού και απολαύστε το περίφημο τοπικό μοσχάτο κρασί που παράγεται στη Σάμο από την αρχαιότητα.

Αν σας αρέσει να περπατάτε, αυτό είναι το ιδανικό μέρος, καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια για τους λάτρεις του είδους. Η Σάμος είναι ένα νησί που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από υπαίθριες δραστηριότητες. Τα ιδιαίτερα πυκνά δάση, τα απομακρυσμένα γραφικά χωριά, τα ενδημικά φυτά και βότανα και η ιδιαίτερη πανίδα του το καθιστούν έναν από τους πιο κατάλληλους προορισμούς για πεζοπορία.